Az Isteni Irgalmasságról


A tisztelet 5 formája
Napló
Szent Fausztina Kowalska
Szent II. János Pál pápa

Szent Fausztina Kowalska


Szent Fausztina, polgári nevén Helena Kowalska
(Glogowiec, 1905. augusztus 25. – Krakkó, 1938. október 5.)
katolikus apáca, akit 2000. április 30-án szentté avattak.Életútja


A lengyelországi Łódź melletti Glogowiec faluban egy tízgyermekes család harmadik gyermekeként született.

Gyermekkorától kezdve az ima szeretete, a szeretet, az engedelmesség, és az emberi nyomor iránt való érzékenység jellemezte. Iskolába csak 3 évig járt, majd elhagyta otthonát és gazdag családokhoz ment szolgálóleánynak.

Húsz éves volt, mikor szülei akarata ellenében belépett az Irgalmasság Anyja Nővéreinek Kongregációjába, amelyben Maria Faustina nővérként 13 évet élt le szakács, kertész és portás munkakörben.

Élete az Istennel való rendkívül bensőséges egységet takarta, habár igen egyhangúnak és szürkének tűnhetett. Gyermekkorától kezdve szeretett volna nagy szent lenni és következetesen törekedett is erre, együttműködve Jézussal az elveszett lelkek megmentésében.

Egész életét fölajánlotta áldozatként a bűnösök megmentésére. Ennek a jegyében is hunyt el, hosszadalmas, fájdalmas betegeskedés után.Naplója


Misztikus, istenközeli élményeiről naplót vezetett, amit halála után adtak ki.Isteni Irgalmasság ünnepe és Fausztina szentté avatása


Szent Fausztina magánkinyilatkoztatásaiban, látomásaiban párbeszédet folytatott Jézussal, melyben - a nővér naplója alapján - megismerte Jézus azon kívánságát, hogy a húsvét utáni első vasárnap legyen az Isteni irgalmasság napja. II. János Pál pápa 2000. április 30-án kihirdette az Isteni Irgalmasság ünnepét az egész világra. Ugyanezen a napon szentté avatták a nővért.

 
Születése 1905. agusztus 25., Glogowiec
Halála 1938. október 5., Krakkó
Egyháza római katolikus
Boldoggá avatása 1993. április 18.,
Róma
Boldoggá avatta II. János Pál pápa
Szentté avatása 2000. április 30.
Szentté avatta II. János Pál pápa
Kegyhely Josefow-kolostor, Krakkó
Ünnenapja október 5.